top of page
kupla3.png

Tosiystävä?

JOHDANTO

Harjoituksen tavoitteena on antaa osallistujille mahdollisuus pohtia, mitä he tekisivät erilaisissa tilanteissa, ja antaa tämän avulla valmiuksia tulevaan. Lisäksi oppitunnin tarkoitus on korostaa, että nuoret ovat vastuussa käytöksestään myös muille.

puhutaan_alkoholista

HARJOITUKSEN KULKU

 

  1. Kerro, että työskentelette aluksi ryhmissä ja keskustelette erilaisista tosielämän tilanteista, joissa alkoholi on mukana kuvassa.

  2. Muodosta osallistujista pienryhmiä ja jaa heille kuvaukset tilanteista. Jokainen ryhmä valitsee yhden tilanteen ja vastaa siihen liittyviin kysymyksiin. Samaa tilannetta saattaa käsitellä useampikin ryhmä, luokan koosta riippuen.

  3. Kysymyksiä kannattaa ensin työstää ryhmissä, minkä jälkeen ryhmät esittävät vastauksensa koko luokalle. Kaikki ryhmät voivat esittää omia mielipiteitään muiden vastauksia koskien.

  4. Harjoituksen lopuksi oppilaat kirjoittavat yksin tai ryhmissä jatkoa tai loppuratkaisun yhteen tilanteista.

 

OPETTAJALLE

Harjoituksissa ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, vaan tarkoituksena on saada osallistujat tiedostamaan omat arvonsa ja mielipiteensä käsiteltävän kysymyksen suhteen. Tärkeää on saada oppilaat ajattelemaan itse ja ottamaan aktiivisesti kantaa käsiteltäviin kysymyksiin.

TOSIYSTÄVÄ? OPPILAAN AINEISTO

Alla on kuvattu kolme erilaista tilannetta. Valitkaa niistä yksi ja vastatkaa yhdessä sitä koskeviin kysymyksiin.

Yökylässä

Olet kolmen kaverisi kanssa ystävänne luona yötä. Yhdellä kaverilla on mukanaan olutta. Tiedät, että yhden kaverisi mielestä oluen juominen on huono idea, mutta muut joisivat varmaan mielellään vähän. Ystäväsi joutuu varmasti pilkan kohteeksi, jos ei halua osallistua.

1. Keksikää yksi tai useampi mahdollinen vaihtoehto, kuinka tapahtumat etenevät.

2. Mitä riskejä seuraa, jos kaverukset päättävät juoda olutta? Perustele!

3. Mikä on mielestäsi oluen hankkijan vastuu?

4. Mitä pitäisi tehdä, että jokainen voisi tehdä päätöksensä itse?

5. Mitä olisit itse tehnyt samassa tilanteessa?

 

Syntymäpäivät

Isälläsi on 50-vuotissyntymäpäivät. Juhlissa on tarjolla paljon ruokaa ja runsaasti olutta, viiniä ja muita alkoholijuomia. Olet saanut kutsua juhliin yhden ystäväsi, jonka huomaat seisovan nurkassa joidenkin vanhempien poikien kanssa. Hän vaikuttaa hermostuneelta ja ahdistuneelta. Kun menet lähemmäs, huomaat, että pojat yrittävät saada hänet juomaan alkoholia.

1. Mitä voisit tehdä auttaaksesi ystävääsi?

2. Mitä ystäväsi toivoisi sinun tekevän?

3. Jos päätät olla auttamatta ystävääsi, miten luulet sen vaikuttavan teidän väliseenne suhteeseen?

4. Mitä haluaisit ystäväsi tekevän, jos itse joutuisit samaan tilanteeseen?

 

Juhlat

Olet juhlissa, joissa suurin osa juhlijoista on samanikäisiä kuin sinä itse. Jotkut parhaista ystävistäsi tulevat luoksesi ja kertovat kaataneensa juomiinsa viinaa. Huomaat selvästi, että he ovat alkaneet humaltua. Kukaan muu paikalla olija ei vaikuta aluksi huomaavan mitään. Ystäväsi muuttuvat kuitenkin koko ajan kovaäänisemmiksi ja alkavat käyttäytyä huonosti. Tiedät, että tilanne ei tule muuttumaan ainakaan parempaan suuntaan.

1. Mikä on mielestäsi tällaisessa tilanteessa sinun vastuusi ystävänä? Olisiko ystäviesi mielestäsi syytä pitää vain huoli itsestään?

2. Mitä voisit tehdä auttaaksesi ystäviäsi?

3. Tiedät, että he saattavat nolata itsensä täysin tai jopa joutua vakaviin vaikeuksiin. Mitä luulet, että he toivoisivat sinun tekevän?

4. Mitä haluaisit ystäviesi tekevän, jos olisit itse samassa tilanteessa? Pitäisikö sinun tehdä niin kuin toivoisit sinulle tehtävän?

ryhmä.png
kupla2 copy.png

Nuoria osallistava

bottom of page