top of page
kupla3.png

Mitä sinä sanoisit?

JOHDANTO

Harjoitus auttaa valmistautumaan tosielämän tilanteisiin, ja muodostamaan käsityksen tavoista, joilla oppilaat suhtautuisivat hankaliin tilanteisiin ja selviäisivät niistä. Harjoitus perustuu pienryhmätyöskentelyyn, jotta kaikkien näkökohdat pääsevät esiin.

puhutaan_alkoholista

VALMISTELU

Kopioi oppilaille kuvaukset tilanteista täältä. 

HARJOITUKSEN KULKU

 

1) Kerro alustuksena, että käytte ryhmissä läpi erilaisia tilanteita. Niistä keskustellaan ja päätetään, millaisia valintoja vaikeuksiin joutuneen henkilön tulisi tehdä.

2) Jaa luokka pienryhmiin ja pyydä ryhmiä tarkastelemaan yhtä tai useampaa tapausta. Kerro myös, että jokaisen ryhmän on valittava yksi annetuista vastausvaihtoehdoista. Muistuta, että valinnat pitää perustella, eikä oikeita tai vääriä vastauksia ole.

3) Ryhmät esittelevät tilanteet ja perustelevat valintansa tilanteen ratkaisuksi. Pyydä ryhmiä kommentoimaan toisten valintoja ja keksimään vaihtoehtoisia vastauksia, jotta saatte aikaan keskustelua.

4) Keskustelkaa harjoituksen lopuksi seuraavista kysymyksistä koko luokan kanssa:

– Minkälaisia ongelmia voi syntyä, kun nuoret juovat alkoholia? Merkitse vastaukset muistiin. (Esimerkiksi: ahdistus, vahingot, ilkivalta, tappelut, rattijuoppous)

– Millaisia seuraamuksia voi tulla osallisille ja heidän läheisilleen? (Esimerkiksi: vahingot, ilkivalta, vahingonkorvaukset, poliisikuulustelut jne.)

– Millaisia eroja uskot nuorten ja aikuisten alkoholinkäytöllä olevan?

 

MITÄ SINÄ SANOISIT - KAKSI ESIMERKKITILANNETTA OPPILAAN AINEISTOSTA

Käsiteltävissä tapauksissa henkilöt ajautuvat vaikeuksiin. Tehtävänne on päättää, mikä olisi paras keino selviytyä ongelmatilanteesta. Jokaisen tarinan yhteydessä on annettu joitain valmiita vastausvaihtoehtoja. Jokainen ryhmä valitsee, mikä on heidän mielestään paras vaihtoehto, ja perustelee valintansa. Ryhmä voi myös keksiä oman, vielä paremman ratkaisuvaihtoehdon. Muistakaa, ettei oikeita tai vääriä vastauksia ole.

Teemu ja Panu

Kaverukset Teemu ja Panu ovat menossa elokuviin, kun he näkevät kolme koulukaveriaan hengaamassa bussipysäkillä. Heidän seurassaan on muutaman vuoden vanhempi Kalle. Teemu arvaa, että tiedossa on vaikeuksia. Kalle juo viinipullosta ja tarjoaa muillekin. Kun Teemu ja Panu tulevat kohdalle, Kalle alkaa saman tien huudella: ”Lyön vetoa, että Teemu ei suostu ottamaan mitään!”, ”Teemun pää ei kestä viinaa!” Teemu on kerran kokeillut juomista, mutta tuli huonovointiseksi ja oksensi. Kallen kanssa olevat kaverit eivät vaikuta olevan kovin innossaan viinistä, mutta jatkavat kuitenkin ollakseen mukana jengissä. Mitä Teemun pitäisi mielestäsi tehdä?

– Ei pitäisi sanoa mitään, jatkaa vain matkaa Panun kanssa.

– Sanoa: ”Kalle, voitat vetosi, en tosiaan aio juoda mitään. Olet mielestäni idiootti ja sinun pitäisi alkaa hengata omanikäistesi kanssa.”

 – Kääntää tilanne vitsiksi: ”Join jo kolme pulloa ennen kuin tulin tänne, joten ei kiitos, ei tee enää mieli”, ja jatkaa matkaa Panun kanssa.

– Ottaa pullo, laittaa se huulilleen ja teeskennellä ottavansa ison huikan, antaa sitten pullo takaisin ja jatkaa Panun kanssa matkaa.

– Sanoa: ”Kiitos, mutta me ollaan menossa leffaan ja ollaan nyt jo myöhässä - ehkä nähdään myöhemmin.”

Syntymäpäiväjuhlat

Emma on syntymäpäivänsä kunniaksi syönyt päivällistä siskonsa, vanhempiensa ja muutaman kaverin kanssa. Ennen ruokailua nostettiin kuohuviinimaljat. Illalla Emman vanhemmat ja sisko menivät nukkumaan. Emma ja ystävät jäivät vielä keskenään valvomaan hetkeksi ja pitivät hauskaa. Sara ehdotti, että he maistaisivat vähän alkoholia huoneen kaapissa olevista pulloista. Emma sanoi, että hän ei halua, mutta muut tytöt yrittivät ylipuhua hänet kokeilemaan. Eivät Emman vanhemmat huomaisi mitään. Mitä Emman pitäisi mielestäsi tehdä?

– Sanoa: ”Jos joku menee lähellekään pulloja, kerron ihan varmasti isälle.”

– Sanoa: ”Eiköhän teidän ole aika lähteä kotiin. Takit päälle ja menoksi!”

– Sanoa: ”Isä tietää ihan tasan tarkkaan kuinka paljon pulloissa on. Voin luvata, ettei ole mitään mahdollisuutta ottaa huikkaakaan ilman, että se huomataan.”

– Esittää, ettei kuullutkaan kysymystä ja yrittää kääntää puhe muualle.

– Sanoa: ”Jos olette oikeasti ystäviäni, älkää tehkö mitään, josta voin joutua vaikeuksiin vanhempieni kanssa.”

ryhmä.png
kupla2 copy.png

Helposti sovellettava 

harjoitus

bottom of page